Localizare

Geografic, orașul Murfatlar se află așezat la 44,11 grade latitudine nordică, nu departe de paralela de 45 de grade latitudine nordică, în Dobrogea, la distanță egală de 18km între Municipiul Constanța și Municipiul Medgidia, pe drumul național ce leagă Constanța de București.

Principala caracteristică din punctul de vedere al așezării și care oferă un mare avantaj orașului Murfatlar îl constituie faptul că este pe principale artere de circulație rutieră, cale ferată, navală și aeriană, care leagă întreaga țară de Europa, de stațiunile de pe litoral și de portul Constanța.

Canalul Dunăre-Marea Neagră traversează localitatea, astfel orașul devenind port maritim și fluvial.

Orașul este străbătut de două importante căi de comunicație E81 și DN 3. Acum în costrucție pe la sub de Murfatlar trece autostrada A2, București-Constanța, iar în dreptul orașului se construiește în prezent un punct de descărcare de pe autostradă.

Climat

Climatul este de tip continental, cu veri toride și secetoase, ierni moderate, primăveri timpurii şi toamne târzii.

Valorile temperaturilor medii anuale variază între 10`C în nordul și centrul județului și peste 11`C în sud. Variațiile multianuale nu depșesc 4`C.

Precipitațiile anuale variază între 400 mm la 500 mm, zona cea mai săraca în precipitații fiind litoralul unde valoarea cantității de precipitații se situează sub 400 mm. Circulația maselor de aer este influențat iarna de anticiclonul siberian care determină reducerea cantităților de precipitații, iar vara anticiclonul Azorelor provoacă temperaturi ridicate și secete.

Influențele Mării Negre se resimt prin toamne lungi și călduroase și prin primăveri târzii și răcoroase. Vântul predominant este cel care bate în direcția N-NE, caracterizându-se printr-o umiditate redusă vara, în timp ce iarna aduce viscole și geruri.

Istoric

Prima atestare documentară a orașului Murfatlar, evoluția istorică:
Poziția geografică în care se situa, ceea ce se numește astăzi, orașul Murfatlar, i-a dat o importanță deosebită, deoarece se afla pe istmul dintre Cernavodă și Constanța iar datorită construirii primei căi ferate din Dobrogea in anul 1860 menite să faciliteze comerțul și schimburile, acesta s-a dezvoltat trecând de la un simplu popas în care lumea se oprea să adape caii, să hrănească animalele și să se odihnească, la o mică așezare permanentă.

Alături de populația autohtonă, de mocanii veniți în transhumanță, mai cu seamă din Ardeal, și stabiliți aici, apare și o garnizoană turcească in anul 1877, iar în următorii ani se stabilesc numeroși tătari din Crimeea.

Prima denumire sub care a fost cunoscută localitatea a fost aceea de Murfatlar in anul 1855. Denumirea de Murfatlar vine de la cuvantul tătăresc ,,Murvet,, ( om generos). Aceasta denumire s-a metamorfozat în timp în ,, Murfat”, apoi în Murfatlar, adică urmașii lui Murfat.

Denumirea de Murfatlar se păstrează până în anul 1921, când printr-un proiect de lege s-a schimbat denumirea mai multor localități din Dobrogea printre care și cea de Murfatlar în Basarabi. Denumirea de Basarabi se păstrează până în anul 1965 când devine Murfatlar timp de 10 ani, iar din 1975 s-a numit Basarabi.

În anul 2007 autoritățile locale au solicitat schimbarea numelui localității din Basarabi în Murfatlar, fapt agreat de guvernanți și pus în practică, cu sprijinul demnitarilor de Constanța.
Denumirea satului Siminoc provine de la floarea cu același nume, ce se găsește din abundență pe aceste locuri, vechiul nume turcesc al satului Siminoc fiind Turmuflat.

Surse
Murfatlar Legenda si adevar, autor Fichret Mujdaba si colaboratorii, editura Sport- Turism, 1977.
http://www.cfr.ro/jf/engleza
Analele Dobrogei ,,Dobrogea -Cinzeci de ani de viata romaneasca 1878-1928. Publicatie tiparita  cu prilejul semicentenarului reanexarii Dobrogei. Cultura Nationala, Bucuresti, 1928.
Planul urbanistic General al Orasului Murfatlar, 2000
Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Constanta ( document oficial datat in anul 1935 cu privire la cedare loturi de pamand de catre Ministerul Agriculturii si Domeniilor- Directia Cadastrului, Planul Loturilor cedate locuitorilor din comuna Basarabi, de pe mosia Turcmurfat.